Nadýchaný tekvicový meringue pie

1156

Tento recept je možno trošku pracnejší, ale stojí za to. Ak budete postupovať podľa našich rád a tipov, bude chutiť aj vyzerať veľkolepo. My sme si ho pripravili a zaexperimentovali s našim partnerom a hlavným dodávateľom, Svetom Bedničiek.

V tomto recepte budeme na korpus potrebovať:

  • 1a1/2 pohára blanšírovaných mandlí (alebo priamo mandlovej múky)
  • 1/2 pohára strúhaného kokosu
  • 1 vajíčko
  • 2 PL masla alebo kokosového oleja, plus extra na vymastenie formy
  • štipka soli
  • 1 PL kokosového cukru

A na plnku si pripravíme:

  • 450 g nakrájanej tekvice / hokkaido
  • 1/2 pohára kokosového mlieka
  • 1/2 pohára kokosového cukru
  • 1/2 ČL škorice alebo tekvicového korenia
  • štipka soli
  • 3 vajíčka

Bez bielkovej peny by to nebolo dokonalé, budeme potrebovať:

  • 1 pohár medu alebo javorového sirupu
  • 1/2 pohára vody
  • 3 vaječné bielky
  • štipka soli
  • vanilkový extrakt

Rúru si rozohrejeme na 165 stupňov. Mandle dáme do kuchynského robota a rozomelieme na hladkú múku (časť mandlí môžeme pomleť nahrubo). V miske zmiešame múku, kokos, soľ, 1 rozšľahané vajíčko, kokosový cukor, zmäknuté maslo alebo kokosový olej a premiešame tak, aby nám vzniklo pekné pevné cesto. Kokosovým olejom si vymastíme okrúhlu formu na pečenie a rovnomerne na ňu rozložíme cesto. Môžeme vytvarovať okraje. Takto vystlanú formu si naplníme pripravenou plnkou.

Očistenú a nakrájanú tekvicu dáme upiecť  do mäkka približne na 30 – 40 minút. V kuchynskom robote spolu zmixujeme upečenú vychladnutú tekvicu, soľ, kokosové mlieko, celé vajíčka, kokosový cukor a korenie, kým nedosiahneme hladkú konzistenciu. Vylejeme na korpus a pečieme vo vyhriatej rúre približne 50 minút. Je však potrebné zakryť kraje cesta (ak tvarujeme okraje), aby sa nám nespieklo. Existujú na to všeliaké pomôcky, alebo vám poslúži kľudne aj alobal.

Koláč vyberieme von a necháme vychladnúť. Medzičasom si v malom kastróli zohrejeme med s vodou na približne 115 stupňov (tzv. Soft ball stage). Pomôže aj špeciálny dezertný teplomer. Sirup musí byť jemný ale lepkavý. Správnu konzistenciu si môžete otestovať v studenej vode. V mixéri si vyšľaháme so štipkou soli bielky do tuhého snehu a postupne po stene misky pridávame aj medový sirup, ktorý zľahka zašľaháme do peny. Vytvoríme hutnú ale jemnú penu, ktorá je teplá na dotyk. V závere pridáme pár kvapiek vanilkového extraktu. V tomto bode môžeme sneh dekoratívne uložiť na kompletne vychladnutý koláč, aby vytvoril nerovný povrch. Ideálne je opáliť sneh na grile približne na 30 sekúnd až 1 minútu, tak aby meringue krásne zhnedol, ale nespálil sa. Držíme palce a prajeme dobrú chuť!

Aneta

www.jemine.sk