Napchávať sa a zostať štíhla!

1391

STRUKOVINY

Prednosti strukovín sme si začali uvedomovať až v poslednou období a aj dnes je ešte málo docenenou potravinou. Sú vynikajúcim zdrojom bielkovín a pre organizmus nevyhnutnej vlákniny, nedostatkových sacharidov a vitamínov. Fazuľa, sója, šošovica, čí cícer by sme mali pridať do jedálneho lístka, lebo podľa štúdií znižujú cholesterol v krvi a obsahujú látky napomáhajúce udržiavať hladinu cukru v krvi. Pri problémoch s nafukovaním stačí pridať do vody čerstvú saturejku.

BROKOLICA

Brokolica patrí do čeľade kapustovitých, ale oproti svojim „kolegom“ obsahuje veľké množstvo minerálnych látok a vitamínov. Dokonca obsah vitamínu C je dvojnásobne väčší ako u pomaranča. Pôsobí protirakovinovo, častejšie by ho mali konzumovať ženy plánujúce rodičovstvo. Obsahuje totiž folacín, čiže kyselinu listovú, ktorá ovplyvňuje procesy súvisiace s tvorbou krvi. Pri dostatočnom prísune tejto látky počas tehotenstva môže klesnúť riziko výskytu vývojových nedostatkov plodu.

OVSENÉ VLOČKY

O ovsených vločkách sa toto popísalo už mnoho, ale pravdou je, že stále zostávajú výborným zdrojom energie. Obsahujú sacharidy a vysoko rozpustnú vlákninu. Vysoký podiel balastných látok pomáha tráviacemu traktu.

GRAPEFRUIT

Ovocie považované za malý zázrak. Priaznivo vplýva na hladinu cholesterolu v krvi, pôsobí protizápalovo a má antioxidačné účinky. Používa sa ako všestranne účinný liek nielen vnútorne, ale má aj bohaté vonkajšie využitie. Málokto však vie, že vďaka vysokému podielu rozpustnej vlákniny zvyšuje pocit sýtosti, a tak jeden grapefruit na raňajky vám pomôže zahnať hlad až do obeda.

VARENÉ ZEMIAKY

Mnohí odborníci na diétu radia vylúčiť zemiaky z jedálnička, ak nechcete priberať. Zemiaky sú však obviňované neprávom. Ak si ich nedáte s maslom, či iným tukom, ale iba uvarené v šupke, uisťujem vás, že zasýtia a vaša línia nebude ohrozená. Zemiaky síce obsahujú veľa škrobu a sacharidov, ale aj bielkoviny s aminokyselinami dôležitými na látkovú výmenu každého človeka. Bielkoviny nachádzajúce sa v zemiakoch sú totiž úplne využiteľné.

ANANÁS

Pomaly si zvykáme nakupovať čerstvý ananás a nielen ten v konzerve. Má blahodarné účinky. Okrem enzýmov, ktoré pomáhajú pri uzdravovaní, zlepšuje trávenie. Urýchľuje spaľovanie tukov, v čase diéty je vhodné konzumovať pol ananásu denne, plátok pred každým jedlom. Obsahuje vitamín B12, E a iné minerálne a stopové látky.

SUŠENÉ MARHULE

Na záver horúci tip. Ak vás trápi neustála túžba po sladkostiach a po neustálom chrúmaní keksíkov, hodnotnou náhradou sa môžu stať práve sušené marhule. Obsahujú veľa draslíka, ktorý podporuje vylučovanie vody. Okrem iného má protirakovinové účinky, prítomný je aj vitamín C, vláknina či vápnik.

Marhul