Jacob Fussell položil pred 160 rokmi základy zmrzlinárenského priemyslu

1742

Američan Jacob Fussell si pred 169 rokmi 15. júna 1851 otvoril v americkom Baltimore výrobňu zmrzliny. Stal sa tak akýmsi Henrym Fordom v oblasti zmrzlinárenského priemyslu. Zmrzlinu, od nepamäti známu a obľúbenú pochúťku, zakrátko bolo možné kúpiť za lacný groš v obchode.

Jacob Fussell začal kariéru ako mliekar. Jeho dodávatelia, chovatelia dobytka, ho pravidelne zásobovali mliečnymi produktmi, mliekom, maslom a smotanou. Odberatelia však takí pravidelní neboli, a tak Fussel musel pohnúť rozumom ak nechcel prísť o peniaze. Napadlo mu spracovať smotanu na zmrzlinu. A keďže chcel uspieť, predával ju lacno. Zmrzlina sa uchytila a Fussel mal zakrátko svoje fabriky na jej výrobu aj vo Washingtone a Bostone. V období americkej občianskej vojny predával obrovské množstvá sladkej studenej maškrty armáde Únie.

Podobne ako iné priemyselné odvetvia, produkcia zmrzliny narastala v súvislosti s technologickými inováciami, vrátane využitia parnej sily na začiatku a elektriny neskôr. Nezaobišla sa bez chladiacich zariadení, homogenizérov a baliacej techniky. Významným príspevkom k jej rozšíreniu patrí aj rozvoj dopravy.

Čokoládová zmrzlina

V roku 1951 na stévýročie vystrojili Jacobovi Fussellovi v Baltimore slávnosť, počas ktorej odhalili bronzovú tabuľu s nápisom Miesto zrodu zmrzlinárskeho priemyslu.

Jednoduchá banánová zmrzlina – bez lepku, laktózy a cukru

Amerika sa stala najväčším producentom zmrzliny na svete a je ňou dodnes. Najobľúbenejšou príchuťou v USA je vanilková, ktorá tvorí 30 percent ročnej výroby. Dodávateľom vanilky je ostrov Madagaskar. Druhým najväčším svetovým výrobcom zmrzliny je Austrália.