Článok vedcov z University of California-San Francisco, uverejnený v pondelok v periodiku JAMA Internal Medicine ukazuje, kam môžu zájsť pokusy lobistov ovplyvňovať skutočnosť.
V roku 1965 zaplatil Ústav pre výskum cukru (dnes Asociácia cukru) harvardským vedcom, aby spochybnili dnes všeobecne prijímaný fakt, že konzumácia cukru môže zvýšiť riziko kardiovaskulárnych chorôb. Výskumníci teda hádzali vinu len na nasýtené tuky a cholesterol, píše agentúra Bloomberg.
„Uznávame, že Ústav pre výskum cukru mal vo svojich vedeckých aktivitách preukázať väčšiu transparentnosť. Avšak v čase, keď boli tieto štúdie zverejnené, štandardy zverejnenia zdrojov financovania a transparentnosti neboli tam, kde dnes. Naviac je pre nás ťažké komentovať udalosti, ktoré sa údajne stali pred 60 rokmi, a dokumenty, ktoré sme nikdy nevideli,“ cituje server Time vyjadrenia Asociácie cukru ku kauze.
Vedúci oddelenia výživy z harvardského Ústavu verejného zdravia Walter Willett v reakcii na zistenie vyhlásil, že štandardy konfliktu záujmov sa od 60. rokov minulého storočia výrazne zmenili. Článok v časopise JAMA podľa neho priniesol „užitočné varovanie, že financovanie vedy priemyslom môže ovplyvniť publikované závery“.