Klasické vína už nudia. Vo svete teraz letia farebné

3476

Zabudnite na klasické delenie vín na biele, červené a ružové. Vo svete sa teraz vyrábajú farebné vína. A všetko je prírodné.

S nápadom vlani prišiel španielsky startup gik, ktorý sa ako prvý na svete pustil do výroby modrého vína. Na jeho zloženie sa podieľali vedci z Baskickej univerzity a potravinový experti zo strediska Azti Tecnecalia. Modrej farby dosiahli vďaka prírodnému pigmentu antokyány, ktorý sa nachádza v šupke hrozna.Po Gïku nasledovali ďalšie španielske firmy a vína vo farbe oranžovej, zelenej alebo žuvačkovo ružovej. Hoci niektoré farby prírodne nevyzerajú, všetci výrobcovia tvrdia, že ich dosahujú len pigmenty alebo kombináciou niekoľkých druhov.

Vinári majú však problém s označením svojich výrobkov. Aj keď sa jedná o 100% vína, zákon im prikazuje predávať ich v kategórii ďalšie alkoholické nápoje.„Aby sme ho mohli ďalej predávať, nesmieme Gïk označovať ako víno. Namiesto toho ho musíme ponúkať v bastardskéj kategórii ‘ďalšie alkoholické nápoje’. Dôvod? Pre modré víno neexistuje žiadna kategória, pretože sa nikdy v minulosti nevyrábalo,“ píše firma vo svojom vyhlásení.

O krach sa oni ani ďalší predajcovia ale báť nemusia. Farebná vína idú na odbyt.