V Európe sú v posledných rokoch populárne pečiva, ktoré sa pripravujú na valcoch. V Litve a Poľsku je to sladký šakotis.
Litovský šakotis a poľský sękacz (voľne preložiteľné ako stromová torta) je sladkou pochúťkou z múky, masla, vajec, cukru a smotany. So slovenským trdelníkom ho spája podobnosť jeho prípravy na otáčajúcom sa valci. Ďalej ale všetka podoba končí. Hotový šakotis totiž pripomína malý cukrový stromček.
Sladkosť sa stala populárnou počas Republiky oboch národov, Poľska a Litvy, v rokoch 1569-1791. Jej pôvod býva prisudzovaný buď lombardskej kráľovnej Bone Sforza, alebo Baltskému kmeňa Jotvingov.
Výroba nie je nijako jednoduchá a môže zabrať až päť hodín. Spočíva v liati jednotlivých vrstiev cesta na valec nad otvoreným ohňom alebo v špeciálnej rúre, vďaka čomu začnú vytvárať špecifický tvar. Vzhľadom k svojej náročnosti býva šakotis obľúbeným dezertom na svadbách. Je možné si ho kúpiť ale aj zabalený v obchode, kde býva najčastejšie rozrezaný na menšie kúsky.