Kambodžskému exportu potkanieho mäsa sa darí, vo Vietname je lahôdkou

1835

Vo väčšine sveta sú krysy rovnako ako potkany vnímané ako prenášačky chorôb. Nie tak v juhovýchodnej Ázii. Predovšetkým Vietnamci pokladajú potkany ryžové za zdravú lahôdku kvôli ich životu vo voľnej prírode a väčšinou ekologickej strave. 

Sezóna lovu kpotkanov prichádza po ryžovej žatve medzi júnom a júlom, kedy potkani nemajú čo jesť. „Nedostatok potravy spolu so sezónnymi dažďami núti hlodavcov presunúť sa do vyšších polôh a vďaka tomu ich lovci ľahšie chytia do pripravených pascí,“ hovorí miestny farmár Čchoen čchi. Kambodžania každý deň medzi ryžovými poľami odchytia desiatky tisíc živých potkanov ryžových, ktoré potom predávajú. 

„Divoké potkany sú veľmi odlišné, pretože jedia inú stravu,“ vysvetlil farmár BBC rozdiel medzi potanmi z ryžových polí s ich mestskými príbuznými, ktoré považuje za veľmi nezdravé k príprave jedla. „Bežné potkany sú špinavé a majú na koži svrab, preto ích nechytáme,“ hovorí Čchi. 

Keď je dobrý deň, pochytá farmár toľko potkanov, že vydajú na 25 kíl mäsa. Tie predá miestnemu obchodníkovi. Sám toto mäso moc neje, podľa neho chutí trochu ako bravčové.