Biopotraviny!

1907

Biopotraviny sú produkty ekologického hospodárstva, vypestované bez použitia umelých hnojív, pesticídov, herbicídov, u živočíšnych potravín bez rastových hormónov a antibiotík.

Ide o veľmi pokrokový spôsob spracovania rastlinnej a živočíšnej výroby s kladným vzťahom k pôde, zvieratám, rastlinám, prírode a v neposlednom rade k človeku.
Biopotraviny sú čistejšie, bezpečnejšie a zdravšie

Obsahujú:
– až o 50% viac vitamínov, minerálov
– kvalitnejšie bielkoviny, tuky
– viac vitamínu C
– viac selénu a zinku
– viac vápnika
– viac dôležitých fytochemikálií – sú to chemické látky obsiahnuté v rastlinných pletivách, ktoré majú antioxidačnú ochranu pred pôsobením voľných radikálov, zabraňujú chorobám, vrátane rakoviny.

Čím sa líšia od bežných potravín?
Bežné potraviny sú pestované a vyrábané klasickou formou veľkovýroby, pričom sa pri ich spracovaní používa čoraz viac chemikálií. Tie negatívne ovplyvňujú nielen životné prostredie, ale predovšetkým zdravie človeka. Chemikálie, „v malých množstvách bezpečné“, prúdia do človeka stále vo väčšej miere.Konzumácia prirodzených potravín sa vytráca, kým spotreba „výrobkov“ stúpa. Tie už musia byť stabilizované, konzervované, aromatizované, farbené, ochutené. Vyrábajú sa zo surovín, ktoré už pri svojom raste (rastlina alebo zviera) absorbovali do seba množstvo toxických látok, ktoré konzumáciou prechádzajú do tela človeka. U rastlín sú to umelé hnojivá, postreky, pesticídy, herbicídy, u zvierat mäsovokostná múčka, stimulátory rastu, antibiotiká.

Čo môžeme nájsť v obchodoch ako Bio?
Ovocie, zelenina, obilniny, strukoviny, bylinky, orechy, ovocné müsli, celozrnná múka, naturálna dlhozrnná ryža, celozrnné cestoviny, kukuričné lupienky, lieskovcovo-kakaovú nátierku, čokoládovo- pomarančové lupienky, javorový sirup, jablkovú šťavu, jablčný ocot, paradajkovú omáčku, olivový olej, sójovo-ryžové mlieko, …

Obľúbené jedlá slávnych. Jobs si dával mrkvu s medom, Ford burinu zo záhrady

Kontrola a označenie biopotravín
V rámci krajín EU sú na to stanovené prísne pravidlá. Od každého výrobcu a distribútora sa vyžadujú rôzne výsledky nezávislých kontrol a testov, či daný výrobok spĺňa všetky normy, aby mohol byť označovaný ako biopotravina. Potom sa vydáva certifikát, ktorý je osvedčením a zárukou o Bio kvalite.

Na slovenskom trhu sa biopotraviny označujú zelenou elipsou s nápisom EKOpoľnohospodárstvo alebo malý nápis „Produkt ekologického poľnohospodárstva“. U českých výrobkov je to tmavozelený pruhovaný znak s nápisom BIO – produkt ekologického zemědelství.

Biopotravina má ďalej na obale obsahovať identifikačný kód. U nás je to SK-02-BIO. Ide o označenie inšpekčnej nezávislej a certifikačnej kontrolnej organizácie Naturalis SK, s.r.o., ktoré zaručuje, že daný výrobok prešiel prísnou kontrolou.

Margherita: Slávnu pizzu pomenovali podľa talianskej kráľovnej, ktorá si ju veľmi obľúbila

Niekoľko dôvodov prečo jesť biopotraviny
Sú vysoko kvalitné, plnohodnotne výživné pre organizmus.
Majú vyšší obsah vitamínov, minerálov, vlákniny, stopových prvkov a fytochemikálií, ktoré neboli spracovaním zničené či poškodené.
Neobsahujú škodlivé aditíva (éčka).
Majú schopnosť regenerovať bunky vnútorných orgánov a spomaľovať tak starnutie vnútorných orgánov, ako aj celého organizmu.
Majú výraznejšiu prirodzenú chuť, farbu ako bežné potraviny.
Nezaťažujú tráviaci systém človeka, nezanášajú ho toxickými odpadovými látkami, ktorých sa telo nevie v dostatočnej miere zbaviť.
Neobsahujú geneticky modifikované organizmy.
Neobsahujú antibiotiká a zvyšky rastových hormónov.
Neobsahujú chemikálie, vďaka čomu sa znižuje riziko nádorových, zápalových, srdcovo-cievnych a degeneratívnych ochorení. Plnia významnú preventívnu úlohu voči týmto, ako aj iným chorobám, upevňujú imunitný systém.
Sú vhodné pre všetky vekové kategórie, pre alergikov a ľudí s tráviacimi ťažkosťami.

Nevýhody
vyššia cena
kratšia trvanlivosť, keďže neobsahujú konzervačné látky
nie sú ešte dostupné vo všetkých obchodných reťazcoch, a keď, tak len v obmedzenom množstve a obmedzený sortiment

Janka