Telo vekom stráca prirodzenú schopnosť chrániť sa proti oxidatívnemu stresu a zápalom. To vede k degeneratívnym chorobám, ochoreniam srdca, rakovine a iným s vekom súvisiacich porúch.
Veľmi bohatým zdrojom prírodných látok polyfenolov sú práve lesné čučoriedky či jahody. Polyfenoly v nich obsiahnuté aktivujú mikrogliové bunky, ktoré odstraňujú a recyklujú biochemické nečistoty, ktoré inak narúšajú a oslabujú správnu funkciu mozgu. Postupujúcim vekom tieto bunky vo svojej „upratovacej“ funkcii zaostávajú.
„Mikrogliové bunky začnú byť príliš aktívne a potom zdravé bunky naopak poškodzujú. Náš výskum naznačuje, že polyfenoly z bobuľového ovocia majú ochranný efekt. Podľa všetkého vracajú mikrogliovým bunkám normálnu funkciu. Naša štúdia ako prvá priamo popisuje, ako bobuľové ovocie na mozog pôsobí,“ dodal doktor Poulose.