Chilli papričky zahrejú aj prospejú zdraviu. Vyskúšajte pálivé dobroty

Chilli papričky sa vám možno zdajú ako pozdrav z pekla, ale ich zdravotné prínosy sú vedecky potvrdené. Práve na jeseň a v zime sú ideálne k načerpaniu vitamínov i zahnanie nachladnutia a jeho nepríjemných príznakov. Navyše vás pálivé papričky v sychravom počasí príjemne zahrejú.

2271

Čerstvé chilli papričky sú skvelým zdrojom vitamínov C, A, vitamínov skupiny B aj flavonoidov. Kapsaicín, teda látka spôsobujúca pálivosť feferóniek, má antibakteriálne a antikarcinogénne účinky. Odborníci sa tiež domnievajú, že u obéznych pacientov znižuje hladinu LDL cholesterolu a odporúčajú chilli aj pre diabetikov.

„Chilli je pre väčšinu z nás skvelé hlavne na prechladnutie. Ak sa necítite dobre, urobte si vývar a pridajte doň čerstvé nakrájané chilli papričky, zázvor, cesnak a cibuľu. Po miske tejto horúcej polievky so zeleninou a rezancami sa mi vždy uľaví,“ radí James Selby, ktorého firma Chilli SOS sa špecializuje na omáčky, marmelády a ďalšie pálivé dobroty.

    Chilli papričky pália, ale neublížia

Chilli papričky síce nie sú v slovenskej kuchyni zrovna doma, ale pomaly sa tu začínajú čoraz viac udomácňovať. Slováci sa pomaly prestávajú báť feferóniek a neodradia ich niekedy až desivé prejavy ľudí, ktorí nepripravení zjedia napríklad najštiplavejšiu papričku sveta carolina reaper. Následkom býva plač a krik, zmena farby v tvári a občas aj trocha hystéria z prežívaných pocitov a bolesti. Ale podľa odborníkov sa nie je čoho báť, chilli nie je nebezpečné, práve naopak.

chilli-03    Milovníci chilli priznávajú, že sa pre nich feferónky stávajú až nevyhnutnosťou. Ako si ich chuťové poháriky postupne na kapsaicín zvykajú, skúšajú stále pálivejšiu a pálivejšiu papričku. Možností majú veľa, pretože po celom svete sa pestovatelia predháňajú, komu sa podarí vyšľachtiť tú najštiplavejšiu feferónku. Titul momentálne drží odroda carolina reaper, ktorej pálivosť sa pohybuje okolo 2 miliónov SHU.

„Jalapeňos majú okolo 10 tisíc, kajenské papričky medzi 30 a 50 tisícmi, scotch bonnet a habanero potom medzi 100 a 350 tisícmi SHU. Peprový sprej má potom niekde medzi 3 až 6 miliónmi SHU. Súťažiaci sa väčšinou v Plechovéj hube prejedia až k čistým extraktom kapsaicínu, ktoré sa môžu pohybovať aj niekde okolo 6 alebo 9 miliónov SHU,“ opisuje zapálene ďalší z organizátorov Plechové huby Oto Hobst. Nechajte sa inšpirovať pálivými receptami niekoľkých účastníkov tohto stretnutia. A ak to s pálivostou trochu preženiete, siahnite pre schladenie jazyka po mlieku alebo jogurtu.