Obludné rozmery nadobúda nelegálny obchod s tigrami v Česku. Výnosy z neho sú neuveriteľné, 1.3 milióna EUR len za vývar z kostí jediného zvieraťa. Ďalšie obrie sumy kšeftári zarábajú na ostatných častiach tela chráneného zvieraťa.
Podľa vyjadrenia odborníkov sa v Čechách môže vyskytovať až 400 tigrov, pod dohľadom zoologických záhrad je len 40. Zvyšok sa nachádza v súkromnom chove a ktovie, čo s nimi chovatelia vykonávajú.
Tigrie kosti ani iné časti ich tiel nemajú takmer žiadny účinok na ľudský organizmus. V ázijských komunitách však kolujú nezmyselné báchorky o ich silnej liečivej moci. Tiger je koniec koncov silné a krásne zviera a konzumácia jeho tela by tak silu malo odovzdávať.
Podľa odborníkov je to však úplná hlúposť.
Zabíjanie a porciovanie tigrov je však neskutočne výnosný kšeft. Ide o milióny EUR. Za celé zviera záujemcovia zaplatili 4 až 6 tisíc EUR. Koža strelia záujemcom za sumu od 2 do 4 tisíc EUR. Cena tigrích kostí sa pohybuje okolo 2 000 EUR / kg. Vývar bol za cenu 60 až 80 EUR / gram. „Jeden pazúr sa predával za 100 EUR. Masox sa ďalej predával gram za 60 EUR a množstvo masoxu a kostí z jedného tigra sa odhaduje na 20 kilogramov,“ potvrdil v utorok riaditeľ sekcie pátrania Generálneho riaditeľstva ciel Robert Šlachta.
Beštiálny biznis v českej ZOO! Tigrov varili 5 až 12 dní, preparátora chytili pri pitvaní
Ak sa vezme do ruky kalkulačka, sú to neuveriteľná čísla. Za osemnásť pazúrov tigra je možné vyinkasovať 1800. To ale nič nie je proti peniazom za produkt z vývaru z kostí. Ak sa dvadsať kilogramov (vyvarených z jedného zvieraťa) vynásobí 60 EUR za gram, dostávame astronomických 1.3 milióna EUR. Vnútornosti a ďalšie časti tiel môžu majiteľovi vyniesť ďalšie tisíce.
Z častí tiel tigrov sa varia vývary, bujóny, pripravuje sa tzv. Tigrie víno pod. V Českej republike je trh, kde sa tieto produkty vyrábajú, konzumujú a časť sa posiela do Vietnamu a do Číny. Pred 100 rokmi žilo vo voľnej prírode asi 100 tisíc šeliem, dnes je ich už len okolo 3800.