Viac ako 100 ml šťavy môže vyvolať miernu nevoľnosť a závrate, preto je vhodné miešať ju napríklad s mrkvovou šťavou. Môžete ju variť, piecť, zavárať, pripraviť si z nej nápoj alebo nátierku. Alebo si pripraviť netradičné cviklové muffiny.
Na cviklové muffiny potrebujeme:
- 2 ks repy (cca 100g)
- 125 ml kokosového alebo ryžového mlieka
- 1 vajíčko
- 80 g surového trstinového cukru
- šťavu z 1/2 citróna
- 120 g ryžovej múky (alebo špaldovej celozrnnej)
- 40 g pohánkovej múky (alebo špaldovej jemnej mletej)
- 4 PL maku
- 1 ČL vínneho kameňa
- štipka soli
- 50 ml kokosového oleja
- extrakt z vanilky (nemusí byť)
Cviklu uvaríme do mäkka a rozmixujeme. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. V miske zmiešame rastlinné mlieko, citrónovú šťavu a necháme stáť pár minút. Medzitým v ďalšej miske zmiešame múky, pomletý mak, prášok do pečiva a štipku soli.
Rozšľaháme vajíčko s cukrom a vanilkou, do tejto zmesi pridáme zmes s rastlinným mliekom, pridáme kokosový tuk a rozmixovanú cviklu. Pridáme aj múkovú zmes a všetko premiešame. Nalejeme do foriem na muffiny a pečieme cca 20 minút, po vybratí necháme mierne vychladnúť, aby sa muffiny lepšie vyklopili.
www.jemine.sk