Cviklovo – orechová nátierka s domácim chlebíkom

1683

Na chlebík potrebujeme:

  • 280 g špaldovej celozrnnej múky na jemno mletej
  • 70 g bielej pohánkovej múky
  • 50 g celozrnnej amarantovej múky
  • 100 g kukuričnej múky
  • 1 PL mletých orechov
  • 1 PL čierneho sezamu
  • 1 ČL domáceho pesta z medvedieho cesnaku
  • soľ
  • 330 ml teplej vody
  • 1/2 droždia
  • 1 PL medu

Všetky múky a soľ, sezam a orechy spolu premiešame, droždie spolu s medom rozpustíme vo vode, prilejeme do misky s múkou, pridáme pesto a miesime približne 6-7 minút, kým vytvarujeme bochník a cesto sa nám odlepuje od misky. Dáme kysnúť na teplé miesto približne na hodinku. Na pomúčenej doske vytvarujeme bochník, dáme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňoch na horúcom vzduchu jednu hodinu.

Medzitým si pripravíme pomazánku z uvarenej červenej repy (2 menšie ks), mletých lieskových orechov (cca 5-6 lyžíc), citrónovej šťavy (polovica citróna), so štipkou chili a muškátového orieška. Dochutíme soľou a čerstvo mletým korením a rozmixujeme. Pomery nie sú dôležité, hlavne aby to vám chutilo 🙂

www.jemine.sk