Len približne štvrtina Čechov je pri nákupe potravín v obchodoch dostatočne zodpovedná a dôkladne sa zaujíma o to, čo kupujú. Vedľa toho je približne rovnako veľká skupina tých, ktorí priznávajú, že občas kupujú potraviny, ktoré môžu byť nekvalitné alebo dokonca zdravotne závadné. Povedal Pavel Kopřiva zo Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie s tým, že najmenej na kvalitu dbajú študenti a chudobní seniori.
Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia (SZPI) vlani vykonala celkom 27 tisíc kontrol v malých obchodoch a obchodných reťazcoch a inšpektori narazili na 3184 závadných šarží potravín. Približne každý 10. kontrolovaný výrobok bol nekvalitný, podpriemerný alebo dokonca falšovaný.
Najčastejšie sa podľa inšpekcie falšujú mäsové výrobky, syry, med alebo vína. „Pri mede je 40 až 60-percentný pravdepodobnosť, že zistíme pochybenia,“ zmienil Pavel Kopřiva s tým, že v mäsových výrobkov obvykle chýba časť deklarovaného mäsa, u syrov zase časť sušiny. Časté problémy našli inšpektori aj u rýb, ovocia i mliečnych výrokov.
Najproblematickejšie sú potraviny dovážané z krajín mimo EÚ, kde je problematických takmer 30 percent kontrolovaných produktov. Problematických je tiež 17 percent kontrolovaných potravín z EÚ a 10 percent potraviny vyrobených v Česku.
Podľa neho len približne štvrtina Čechov dôsledne sleduje to, čo v obchodoch kupujú. „Sú takí, ako by sme si priali. To znamená, že sú informovaní, vyhľadávajú si informácie o potravinách a vie, čo kupujú a prečo,“ uviedol Kopřiva v rozhovore. Naproti tomu je tu skupina tých, ktorí to majú presne naopak.
„Až štvrtina Čechov pripúšťa, že občas konzumujú potraviny, ktorých kvalitou alebo bezpečnosťou si nie sú istí. Jedná sa čiastočne o najmladších, napríklad študentov do 25 rokov, a potom aj o seniorov, ktorí sú v nepriaznivej sociálnej situácii a nemajú dostatok peňazí na nákup kvalitných potravín,“ spresnil.
Strážte čistotu a etikety
Ako teda ustrážiť, čo si v obchodoch kúpiť? Podľa experta stačí nad nákupom dostatočne premýšľať a nenechať sa oklamať. „Ak človeka neopustí zdravý sedliacky rozum, tak sa významnej časti pochybenia môže vyvarovať. Už zo samotnej prevádzky možno vytušiť, čo možno očakávať. Je potrebné sledovať stav hygieny, stav tovaru aj informovanosť personálu. Tam, kde je ochotný a informovaný personál, ktorý oznamuje informácie aj nad rámec povinností, možno čakať, že sa v tejto predajni dočkáme férového prístupu,“ uviedol Kopřiva. Dodal, že je dobré tiež strážiť etikety so zložením.
Výsmech ľuďom
Víno Pálavu
zriedili sladkou vodou.
Chren sedliacky
prezliekli za wasabi
Pred pančovanými potravinami, ktoré majú napríklad nižší obsah sľúbených zložiek, sa môže zákazník brániť len obmedzene. „Je nutné sledovať informácie dozorných orgánov,“ hovorí Kopřiva a ako príklad uvádza web Potraviny na pranieri, na ktorom SZPI zverejňuje informácie o nekvalitných aj falšovaných potravinách a tiež o obchodoch alebo reštauráciách, ktoré nedodržiavajú hygienické pravidlá.