Ako na to:
Namočené hríby scedíme a vodu z nich (2 dcl) vlejeme do vývaru. Prilejeme aj 1 dcl bieleho vína.
Slaninu a cibuľu nakrájame na malé kocky.
V hrnci roztopíme 1 PL masla. Pridáme slaninu a 2 min pražíme. Potom pridáme cibuľu a restujeme do sklovita.
Osušené hríby nakrájame nadrobno a pridáme k cibuli, restujeme 2 min. Potom pridáme nadrobno nakrájanú cuketu, ktorú taktiež 2 min. restujeme.
Pridáme ryžu a krátko ju opražíme. Prilejeme 3 naberačky vývaru (s vínom a vodou z húb). Všetko necháme pozvoľna a za častého miešania variť, kým sa takmer všetka tekutina nevyparí resp. nevsiakne do ryže. Zakaždým, ju tak dolievame podľa potreby. Tento postup opakujeme asi 35 min., alebo až pokiaľ ryža nebude “al dente”.
Rizoto má byť šťavnaté, nie suché. Nakoniec ho ochutnáme a podľa potreby dochutíme. Pridáme 1 PL masla a 2 PL nastrúhaného parmezánu, ktorý sa roztopí.
Podávame ozdobené s dubákovými chipsami, hoblinami z parmezánu a bylinkami.
Čas prípravy: 1 hod.