Ak si chcete udržať štíhlu líniu, dajte si pozor, kedy si doprajete pohár vína
Na porcie, ktoré zjeme, víno určitý vplyv skutočne má. Zásadnú úlohu však hrá, či alkohol pijeme pred jedlom, počas neho, alebo až po ňom. Jedna z posledných vedeckých štúdií na túto tému vyšla nedávno v časopise Discover.
Odborníci nechali účastníkom pokusu piť alkohol (konkrétne pol fľaše odrody Cabernet Sauvignon Shiraz) pred jedlom a pri ňom. Veľkosť zjedených porcií potom porovnávali s množstvom jedla, ktoré si dopriali stravníci bez sprievodného pohára. Účinky alkoholu na chuť k jedlu a energetický príjem zo stravy sledovali po štyri dni. Výsledky boli jednoznačné: Príjem energie z obeda sa zvýšil o 25%, ak si ľudia dali víno 20 minút vopred, a o 22%, keď popíjali počas jedla.
A ako vedci spomínaný fakt vysvetľujú? „Z prázdneho žalúdka alkohol preniká priamo do krvného riečišťa, a ako jeho koncentrácia v krvi stúpa, naša schopnosť kontroly naopak klesá,“ tvrdí Robbie Clark, dietológ a spoluzakladateľ austrálskej The Health Clinic. Akonáhle totiž látka dorazí do mozgu, začne ovplyvňovať naše správanie aj telesné funkcie. S prázdnym žalúdkom sa skrátka alkohol vstrebáva podstatne rýchlejšie, čo má vplyv aj na ďalšie orgány.
„Pečeň začne ukladať tuky, pretože dôjde k narušeniu prirodzeného metabolizmu,“ vysvetľuje Clark. Je preto lepšie si konzumáciu vína pred obedom či pri ňom odpustiť a pohárik si dopriať až s plným žalúdkom