Na dubákové rizoto potrebujeme:
- 1,5 šálky ryže
- 3 hrste malých dubáčikov nazbieraných na Záhorí
- 3 strúčiky cesnaku
- 4 PL masla
- 2 dcl ružového vína, ktoré práve popíjate
- zeleninový vývar
- soľ, čierne korenie
- chilli
- parmezán na dochutenie
Na rozpálenej panvici roztopíme 1 PL masla. Pridáme malé dubáky rozkrojené na polovicu. Orestujeme, trošku podlejeme vínom. Pridáme ryžu, podlejeme vývarom a varíme. Postupne podlievame, miešame a sledujeme ako sa voda odparuje. Keď je ryža takmer mäkká pridáme 2 PL masla, podlejeme vínom, vývarom, pridáme chilli. Varíme takmer do mäkka, ak je potrebné, ešte podlejeme vývarom. Na záver osolíme, okoreníme, pridáme chilli podľa chuti a finišujeme parmezánom.
Podávame mierne vychladnuté s pohárom ružového. Tak chutí najlepšie 🙂