Najlepšia reštaurácia na svete je v talianskej Modene

1218

    Rebríček od roku 2002 každoročne zostavuje odborová publikácia Restaurant.

    Restaurant ho stavia na osobných skúsenostiach takmer tisícky šéfkuchárov, majiteľov reštaurácií, novinárov špecializujúcich sa na gastronómiu i kulinárskych expertov.

    Ako napísala agentúra Reuters, Bottura sa na špic dostal vďaka svojim inovatívnym premenám tradičných talianskych jedál. Jeho reštaurácia v Modene bola v minulom roku druhá a teraz si toto miesto prehodila s minuloročným víťazom – reštaurácií El Celler de Can Roca v španielskom meste Girona. Ako tretia sa umiestnila newyorská reštaurácia Eleven Madison Park. Medzi 50 najlepších sa nedostal žiadny slovenský podnik.

    Zoznam 50 najlepších reštaurácií si medzi šéfkuchári po celom svete získal obľubu a konkuruje zoznamu Michelinovho sprievodcu a jeho systému hviezdičiek. V prípade dvoch najlepších reštaurácií sa však zhodujú – Michelinov sprievodca udelil ako podniku Osteria Francescana, tak reštauráciu El Celler de Can Roca tri hviezdičky. Tými sa pýši tiež Eleven Madison Park v New Yorku.

    Na štvrtej priečke rebríčka sa už druhý rok po sebe drží podnik Central v peruánskej Lime. Naopak už dva roky po sebe sa prepadá kodanská reštaurácia Noma, ktorá získala prvú priečku v rokoch 2010, 2011, 2012 a 2014 za svoju inovatívnu severskú kuchyňu. Tento rok je až piata.

    Viac ako polovica reštaurácií, ktoré sa dostali medzi najlepších 50, je v Európe. Šesť je v Spojených štátoch, šesť v Južnej Amerike a päť v Ázii.