Orechová štrúdľa

1954

Plnka:
50 g maslo
3 dcl mlieko
4 PL kryštálový cukor + podľa chuti
350 g vlašské orechy mleté
slivkový lekvár (na potretie)

Ako na to:

Ohrejeme si mlieko, aby bolo vlažné. Dáme doň droždie a kryštálový cukor a premiešame lyžičkou.
Do misky si dáme polohrubú múku, 1 vajce, olej a štipku soli. Do stredu urobíme jamku a tam postavíme pohár s kváskom a necháme na teplom mieste nakysnúť.
Keď bude kvások nakysnutý, pridáme ho k múke.
Zamiešame. Potom rukami dôkladne vymiesime cesto, podľa potreby prilievame mlieko, olej alebo múku. Cesto nesmie byť tvrdé, ale ani moc mäkké a nemalo by sa lepiť. Keď budeme mať cesto vytvarované do „bochníka“ poprášime ho troškou múky. Prikryjeme (vekom, utierkou atď…) a dáme na teplé miesto. Necháme aspoň 35 min. kysnúť.
Medzitým si zohrejeme mlieko s maslom. Pred bodom varu mlieko vypneme.
Pomleté orechy zmiešame s kryštálovým cukrom a prilejeme zohriate mlieko.
Vznikne nám vláčna zmes, ktorú podľa chuti môžeme dochutiť ešte cukrom, rumom, vanilínovým cukrom alebo čímkoľvek iným.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 časti. Na pomúčenej doske vyvaľkáme pomocou valčeka cesto, ktoré je hrubé asi 2 mm.
Môžete vytvarovať buď kruh alebo obdĺžnik.
Cesto potrieme tenkou vrstvou slivkového lekváru. Naň roztiahneme vrstvu orechovej plnky. Plnku nerozťahujeme až úplne ku kraju, lebo tie budeme natierať rozšľahaným vajcom.
Štrúdľu zatáčame (ako roládu alebo koberec). Takto zatočíme celú štrúdľu.
Štrúdľu dáme na olejom vymastený plech. Potrieme rozšľahaným vajcom.
Pečieme v rozohriatej rúre na 190°C asi 30 min (dozlatista). Keď bude upečená, potrieme ju maslom.
Podávame posypané práškovým cukrom.

POČET PORCIÍ : 3 ks štrúdiel
ČAS PRÍPRAVY : 50 min
Doba pečenia: 30 min.
Teplota pečenia: 190°C