Väčšina slovenských zákazníkov siaha radšej po tekutom čírom mede, lebo tie tuhé, skryštalizované, sa im nepozdávajú. Práve kryštalizácia je ale akousi zárukou kvality.
„Ľudia majú za to, že je v mede primiešaný cukor, preto cukornatie, a že číry med je lepší, takže vyhľadávajú tekuté produkty. Je to ale práve naopak, ak je med falšovaný cukrom, potom nebude vôbec kryštalizovať,“ vysvetlil podpredseda Českého zväzu včelárov Miloslav Peroutka.
Med sa aj dofarbuje
Falšovaných včelích produktov je pritom na trhu veľa. Svedčí o tom aj bilancia minulého roka. Kontrolóri zo Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie (SZPI) odhalili, že až polovica z nimi preverovaných medov nevyhovovala predpisom. Zákazníci to väčšinou nespoznajú. Na samotnú kryštalizácii sa pri nákupe spoliehať nedá, niektoré medy – napríklad agátový či lesná – „tuhnú“ pomalšie.
Desaťtisíce včiel napadli americký pár, smrtiacim žihadlam čelili vo vode
Okrem toho, že časť výrobcov do medvedej pochúťky pridáva cukry vyrábané napríklad z kukuričného alebo zemiakového škrobu, med tiež napríklad dofarbujú, pretože v obchodoch sú obľúbenejšie tie tmavé. V predajniach sa však objavujú aj výrobky, ktoré ani medom nie sú, ale ide o dofarbené cukrové výrobky.
Nie sú ale na vine väčšinou priamo včelári – sirupy a podobné prísady sa do medu primiešavajú skôr priemyselne. Aj preto zväz razí heslo, že každý by mal mať vlastného včelára.
Obľuba medu sa zvyšuje. Kým v roku 2006 bola spotreba na osobu pol kilogramu, v roku 2017 to bol už celý kilogram. Prudký rast dopytu je podľa expertov tiež jednou z príčin pančovania.