Ani lahodný taliansky parmezán, ani uležaná holandská gouda. Najdrahší a najvzácnejší syr na svete je balkánsky Pule. Jeho jedna libra stojí neuveriteľných 1700 dolárov.
Najviac sa tento syr svojou chuťou podobá silnému španielskemu Manchegu. Je biely a má drobivú textúru. Otázkou je, prečo je vlastne tak drahý? Neobsahuje žiadne špeciálne alebo drahé ingrediencie. Vyrába sa z oslieho mlieka, ale ani títo samotní somáre nie sú nijako vzácni. Nie sú to divoko žijúce zvieratá, ale normálne chované kusy na farme v srbskom národnom parku Zasavica.
Problém je so samotným mliekom. To je veľmi vzácne, pretože jedna oslica vyprodukuje 1,5 litra mlieka denne. Pre porovnanie krava pokojne 60 litrov, takže tu už sa blížime dôvodu, prečo je Pule taky drahý. A to ešte nie je všetko. Oslica sa, na rozdiel od kravy, musia vždy dojiť ručne. Nie je možné žiadne mechanizované dojenie, takže je potrebné zaplatiť aj ľudí, ktorí osly doja.
A prečo sa vlastne používa oslie mlieko? Okrem iného je jeho nutričné zloženie veľmi podobné mlieku ľudských žien. Oveľa viac než mlieko kravské. V Zesevici sa takto vyrába Pule už po stáročia a nič sa na tom nebude určite meniť. Pule sa dá kúpiť jedine tam, a aj preto je tak drahé. Nikde inde na svete ho totiž nezoženiete.