mleté čierne korenie, trocha múky, 400 g špagetti, parmezán, bazalka (do omáčky a na ozdobu)
Ako na to:
Cibuľu nakrájame najemno a dáme do väčšej misy. Pridáme mäso, mleté čierne korenie (1/2 ČL), najemno nasekanú petržlenovú vňať, soľ podľa chuti a 2 celé vajcia. Zmes rukou dobre premiešame. Rukami vytvárame malé mäsové guličky, ktoré vygúľame na ruke a obalíme v múke.
Do hrnca dáme paradajkový pretlak, 1 L vody a nastrúhame 1/2 ČL muškátového orecha. Za občasného miešanie privedieme k varu. Potom stíšime plameň a varíme 10 min. Pridáme najemno nasekanú bazalku. Po 10 min. pridáme mäsové guličky a tie varíme asi 10 – 12 min. (jednu guličku vyberieme a skúsime, či už je hotová. Ak áno, omáčku zjemníme smotanou a kúskom masla, dochutíme a odstavíme z ohňa).
Špagetti uvaríme v osolenej vriacej vody. Varíme asi 4 – 5 min. (varíme podľa chuti, pretože niekto má rad mäkké, niekto rozvarené alebo al dente). Keď ich budeme mať uvarené, vodu zlejeme cez sitko, dáme do misky a pokvapkáme olejom, aby sa nezlepili.
Podávame: Do stredu taniera dáme špagetti, prelejeme omáčkou a položíme na ne 4 guličky. Posypeme jemne nastrúhaným syrom. Ozdobíme čerstvou bazalkou.
Čas prípravy: 45 min.