Španielska hospodárska kríza sťahuje ku dnu luxusné reštaurácie

1401

Koncom augusta k nim pribudne ďalší, slávny podnik Can Fabes neďaleko Barcelony, napísala agentúra AP.

Uzatvorením Can Fabes pribudne ďalšia položka do stále veľmi početného zoznamu luxusných reštaurácií, ktoré v posledných rokoch dali hosťom zbohom. V júli 2011 servíroval svoje posledné jedlo preslávená reštaurácia El Bulli, ktorá v rebríčku časopisu The Restaurant päťkrát získala titul najlepšieho podniku sveta. Špekulovalo sa o tom, že náklady na jej prevádzku jednoducho boli už príliš vysoké.

Španieli sú na svoju kuchyňu nevýslovne hrdí: jedlo je národnou vášňou. Španielske hospodárstvo ale od kolapsu stavebného priemyslu v roku 2008 bojuje s dlhotrvajúcou krízou, nezamestnanosť prekročila 27 percent a ľudia majú čoraz menšia chuť utrácať ťažko zarobené peniaze za zbytočný luxus, akým sú teraz aj elitné reštaurácie.

Takéto reštaurácie sú zásahom do peňaženky nielen pre hostí, ale aj pre prevádzkovateľa. Od roku 2011 tak oznámilo svoj koniec najmenej šesť slávnych podnikov, vrátane troch, ktoré získali v sprievodcovi Michelin dve alebo dokonca tri hviezdičky. Podľa Alberta Luchiniho, ktorý vedie vydávanie jedného zo sprievodcov po španielskych reštauráciách, krajina o luxusné podniky prichádza „nadzvukovou rýchlosťou“. „Až táto kríza skončí, bude potrebné celý koncept vysokej gastronómie prehodnotiť,“ myslí si.