Trištvrte storočia pásovej výroby fašírok: McDonald`s oslavuje

917

    Bratia McDonaldovi sa v roku 1930 vysťahovali z New Hampshire a snažili sa preraziť na opačnej strane USA v Hollywoode. Po desiatich rokoch sa presunuli do San Bernardina. V Amerike sa práve rozbiehal automobilizmus, a tak išlo o podnik drive-in, kam zákazník zachádza vo vozidle a je obslúžený, bez toho, aby z neho vystúpil.

    Ponúkali tú jedálny lístok s deviatimi položkami, pričom to hlavné boli hamburgery, hranolky, koktaily a zákusok. Nepotrebovali žiadne stoličky a stoly, aj riady nahradili papierom a plastovými príbory na jedno použitie.

    Dokázali stlačiť ceny, hamburger bol za 15 centov a hranolky za desať. A potom sa objavil Ray Kroc. V roku 1953 zavítal tento obchodný cestujúci a potomok slovenských imigrantov do San Bernardina – a podnik bratov Mcdonald ho zaujal. Presvedčil ich, aby s ním uzavreli dohodu o tom, že môže používať ich predajný systém a meno firmy. Vo vlastnej réžii si zriadil v blízkosti Chicaga obdobnú reštauráciu, ktorá hneď po svojom založení v roku 1955 začala prosperovať.

    Nadšený Kroc dohliadal v kuchyni a chodil dokonca čistiť parkovisko od žuvačiek. Vymýšľal reštauračnú sieť, ktorá by pokryla USA od Atlantiku k Pacifiku. Inšpiroval sa Henrym Fordom a jeho pásovou výrobou.

    Obložené žemle dostali úplne presnú podobu, bola stanovená váha, obsah tuku aj množstvo cibule, pribudlo laboratórium, ktoré skúmalo, ako usmažit čo najlepšie hranolky.

    Zautomatizovať sa podarilo aj zákazníka, ktorý má dodnes predvídateľné želanie, vystojí si front, rýchlo sa naje a sám po sebe upracú.