Tuniak na kartuziánsky spôsob

1212

Ako na to:

Z rozmrazeného, očisteného, umytého, osušeného tuniaka nakrájajte plátky. Mäso sa osoľte, okoreňte a nechajte odležať. Očistenú, na plátky nakrájanú koreňovú zeleninu a cibuľu opražte na oleji, pridajte celé nové a čierne korenie a tymian. Do pripraveného základu vložte plátky tuniaka, krátko sa opečte, zalejte 1/3 vývaru a nechajte zovrieť. Po krátkom vare pridajte víno a zvyšok vývaru a pod pokrývkou duste domäkka. Varené plátky tuniaka vyberte, šťavu povarte, aby sa objem znížil na polovicu, dochuťte soľou a prepasírujte na rybu a krátko povarte.

Obloženie: Šalotku očistite, vložte na panvicu, pridajte1/3 masla, pieskový cukor a vývar. Zo začiatku ju nad tepelným zdrojom niekoľkokrát prehoďte, potom na miernom ohni duste domäkka, až dosiahnite hnedý lesk. Precedený hrášok ohrejte na 1/3 masla, takisto aj zelenú fazuľku. Plátok duseného tuniaka sa položte na tanier, obložte šalotkou, hráškom, fazuľkou a podlejte šťavou, ozdobte plátkom citróna. Ako prílohu sú vhodné rôzne upravené zemiaky.