Priemyselne spracované mäso podľa Svetovej zdravotníckej organizácie preukázateľne spôsobuje rakovinu hrubého čreva. Iba 50 gramov slaniny denne zvyšuje riziko jej vzniku až o 18 percent.
Údeniny boli podľa BBC dlhodobo na zozname produktov, u ktorých sa predpokladalo, že by mohli byť karcinogénne. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) však v pondelok oznámila, že sa podozrenie potvrdilo. Priemyselne spracované mäso sa tak dostáva na zoznam, kde už figuruje napríklad plutónium alebo alkohol.
Na zoznam „podozrivých“ karcinogénov sa oficiálne dostalo aj takzvané červené mäso – teda napríklad hovädzie, bravčové, ovčie alebo kačacie. Jeho pravidelná konzumácia vo veľkých dávkach podľa odborníkov môže k vzniku rakoviny prispieť, zároveň sa však jedná o bohatý zdroj železa alebo zinku. Červené mäso obsahuje tiež vitamín B12, ktorý podporuje správnu funkciu krvotvorby a nervového systému.