V jednej hanojskej reštaurácii, ktorá má mačky na jedálničku, sú tieto zvieratá utopená, odchlpené a potom ponorená do smažiacej panvici. „Mačacie mäso je veľa ľudí. Je to niečo nové, chcú to vyskúšať,“ hovorí To Van Dung, majiteľ reštaurácie ponúkajúce túto pochúťku, vzácnejšiu než klasické psie mäso. Vyhľadávaná je aj v susednej Číne.
„Niektorí ľudia sú presvedčení, že konzumácia mačky na začiatku lunárneho mesiaca prináša šťastie. Je to iné ako psie mäso. Psie mäso jeme zase koncom lunárneho mesiaca. Mačka je určená na začiatok mesiaca,“ vysvetľuje To Van Dung. Pojedanie mačacieho mäsa je vo Vietname oficiálne zakázané. Úrady vydali zákaz hlavne preto, aby títo užitoční lovci myší zostali zachovaní.
Van Dungova reštaurácie však s úradmi údajne žiadne problémy nemá. V dňoch, kedy je tu najväčší nával, si mačku objedná aj viac ako stovka zákazníkov. Reštaurácia sa zásobuje u niekoľkých malých miestnych chovateľov, ale aj u ďalších dodávateľov ponúkajúcich mäso z Laosu alebo Thajska.
Hanojské mačky
V hanojských uliciach uvidíte len málo mačiek, lebo ich majitelia zatvárajú doma. Mačacie mäso, hoci je vysoko cenené, je menej rozšírené ako mäso psie, ktoré je možné kúpiť takmer všade. Obzvlášť je obľúbené k aperitívom a pivu miestnej výroby. Vietnamci majú tendenciu pojedať zvieratá, ktoré sú v iných krajinách považovaná za domáce a sú teda tabu.
Jeden z mála hanojských veterinárov, šesťdesiattriročný Hoang Ngoc Bau súdi, že to je ovplyvnené historickými faktormi, najmä nedostatkom potravy za vojnových rokov. „Naša krajina bola veľmi chudobná a bola tu dlhá vojna. Jedli sme všetko, čo sme našli, aby sme sa udržali pri živote … Hmyz, psy, mačky, dokonca aj potkany. Stalo sa to zvyklosťou,“ hovorí.
Doktor Hoang Ngoc Bau však psov neje. Rozhodol sa, že bude veterinárom, už v siedmich rokoch, keď ho jeho pes zachránil pred jedovatým hadom. „Od tej doby mám voči psom dlh a stal som sa veterinárom,“ usmieva sa. Zažil, ako sa vietnamská spoločnosť od ekonomického otvorenia svetu v 90. rokoch zmenila. Predtým ani nebolo možné bez povolenia sa porozprávať s cudzincom.
„Toľko vecí sa tak rýchlo zmenilo. Ľudia pozerajú na zvieratá inak. Stále viac ľudí ich má rado,“ vysvetľuje. Tento vývoj však neskoncoval s tradíciou, ktorá je hrozbou pre každé domáce zviera. Takmer všetky zvieratá podávaná v reštauráciách pochádzajú z krádeží, tvrdí veterinár.
Chov mačiek
Šéfkuchár Le Ngoc Thien má tiež mačku, ktorá pôjde na pekáč, až bude dosť vykŕmená. „Keď sú moje mačky staré, zabijeme ich. Podľa našej tradície musíme mačku zjesť, keď zostarne, a vziať si mladšiu. Okrem toho dospelé mačky radi utekajú, a tak ich predávame a zabíjame,“ vysvetľuje šéfkuchár.
Phuong Thanh Thuy, majiteľka reštaurácie, kde sa podáva psie mäso, sa naopak trápi nad nedávnou krádežou svojich mačiek, ktoré v kuchyni chytali potkany. „Moja rodina je smutná, pretože sme chovom mačiek strávili veľa času,“ hovorí Phuong Thanh Thuy, pri jej nohách sa hrá klbko nedávno zakúpených mačiatok. Priekopníci ochrany zvierat zahájili skromnú kampaň s cieľom zmeniť stravovacie návyky Vietnamcov. Zatiaľ ale veľký úspech nezaznamenali.