Nám sa podaril nákyp z ovsených vločiek, s nastrúhaným jabĺčkom, sušenými slivkami a bez cukru – osladilo ho už spomínané ovocie. A veruže sa podaril.
Na vločkový nákyp budeme potrebovať:
- 200 gramov ovsených vločiek
- 350 g ryžového alebo ovseného mlieka
- 80 g sušených sliviek
- 2 bio vajíčka
- 70 – 80 ml olivového oleja / podľa konzistencie
- kôra a šťava z 1/2 citróna
- 1/2 nastrúhaného jablka
- škorica
- slivkový lekvár na potretie
Dve tretiny ovsených vločiek uvaríme v ryžovom mlieku, zvyšnú tretinu prisypeme k uvareným vločkám suchú.
Do zmesi miešame škoricu, postrúhané jablko, šťavu a kôru z citróna, sušené slivky, olivový olej a žĺtka. Nákyp vylejeme do vymastenej zapekacej misy. Pečieme 25 minút na 180 stupňov.
Z bielkov si vyšľaháme sneh. Zapečenú zmes natrieme slivkovým lekvárom a snehom z bielkov a necháme ešte pár minút zapiecť do zlatista.
Autor receptu: Monika z Jem iné