Čo budeme potrebovať:
- 500g kuracích stehien bez kosti a kože
- 3 PL olivového oleja
- 145g (1 kelímok) bieleho jogurtu (použite smotanový pre plnosť chute)
- 1 ČL červenej papriky
- 1 ČL mletej kurkumy
- 1/2 ČL mletého koriandru
- štipka čierneho korenia
- 2 ČL zmesi korenia garam masala
- 1/2 ČL mletej škorice
- himalájska soľ
- hrsť čerstvého koriandru
- štava z limetky, alebo citrónu
- 4 PL paradajkového pretlaku
- 100ml smotany na varenie, ryžovej smotany, alebo kokosového mlieka
- voda na podliatie
- Široké ryžové rezance (cca 80g na osobu)
Vybavenie:
- tlakový hrniec, tzv. „kuchta“, veľký pomocník v domácnosti
- stredný hrniec
- doska na krájanie
- nôž
- miska s vekom
1. Ráno pred odchodom do práce: kuracie stehná bez kostí a kože si nakrájame. Nebojte sa nakrájať ich aj na väčšie kusy, zostanú šťavnaté. Primiešame 1PL olivového oleja, jogurt a všetky koreniny. Dáme do misky s uzatvárateľným vekom, alebo pevne zafóliujeme a odložíme do chladničky. Toto celé nám nepotrvá dlhšie ako 5 minút.
2. Večer po príchode domov: kuracie kúsky vyberieme z misky a orestujeme z oboch strán na oleji. V miske, kde nám zostala zmes korenia a jogurtu vymiešame paradajkový pretlak s takým množstvom vody, aby nám zakryla mäso. Zalejeme, zatvoríme tlakový hrniec a varíme 15 minút.
3. Rozdelíme si brokolicu na ružičky a sparíme ju v hrnci, kým nie je al dente.
4. Dáme zovrieť vodu v strednom hrnci. Kým zovrie, namočíme si rezance v miske v teplej vode.
5. Kura je uvarené, už len doladiť chute. Ochutnáme, osolíme a pridáme smotanu / kokosové mlieko. Necháme ešte raz prevrieť.
6. Keď budete pripravení večeru servírovať, ryžové rezance stačí uvariť vo vriacej vode asi minútu a môžu sa rovno podávať – so šťavnatým indickým kuraťom, čerstvo nasekaným koriandrom, limetkou alebo citrónom. Dobrú chuť!
Toto jedlo je prirodzene bezlepkové. Rezance môžete vymeniť za basmati ryžu, či uvarenú quinou. V prípade, že sa Vám bude zdať omáčka príliš riedka, pridajte buď pretlak, alebo rozmiešajte 1 PL ryžovej múky v omáčke a znova prevarte.
Ak používate tlakový hrniec doma, podeľte sa s nami o vaše skúsenosti.
www.jemine.sk