„Základ našich pokrmov tvoria obilniny, zemiaky, ovocie a zelenina. Potraviny živočíšneho pôvodu ako mäso či vajcia hrajú až druhoradú úlohu. V našej kuchyni zásadne nepoužívame bravčové mäso a želatínu,“ chváli sa na svojom webe spoločnosť Luna. Jej obedy dostávajú žiaci 374 škôl v Berlíne.
Vedenie firmy to považuje za nespornú konkurenčnú výhodu. „Počty moslimských školákov rastú a kvalita konzumného bravčového mäsa je sporná,“ vysvetľuje jej majiteľ Rolf Hoppe. Ako predseda berlínskeho zväzu dodávateľov školských obedov dodáva, že podiel bravčového mäsa rýchlo klesá aj v ponuke konkurencie. Nejde pritom zďaleka len o nemeckú metropolu.
„V nasledujúcich rokoch bude bravčové mäso z jedálnička škôlok a škôl miznúť ďalej,“ predpovedá podľa denníka Die Welt Ulrike Arens-Azevedová, viceprezidentka Nemeckej spoločnosti pre výživu (DGE), ktorá už od 50. rokov minulého storočia propaguje zdravú stravu v školách.
DGE peniaze na svoju činnosť čerpá z verejných prostriedkov a jej odporúčania sú v niektorých spolkových krajinách pre školské jedálne záväzná. Ideálna škola podľa nich servíruje mäso iba dvakrát týždenne, v jednom prípade to musí byť hydina. Na bravčové tak spolu so všetkými ostatnými druhmi mäsa ostávajú maximálne štyri obedy za mesiac.