Oznámili to Jenna Cramerová, Margarita Teranová-Garciová a Elizabeth Jefferyová z University of Illinois v Urbana-Champaign (USA).
„Ak sa má tento účinok prejaviť, okoreňte si brokolicu brokolicovými výhonkami, horčicou, chrenom alebo wasabi (japonský zelený chren). Čím korenistejšie, tým lepšie, čo znamená, že to naozaj funguje,“ povedala vedúca tímu Elizabeth Jefferyová.
S kolegyňami zistila, že po konzumácii čerstvých brokolicových výhonkov s brokolicovým práškom sa v krvi dobrovoľníkov objavili príslušné bioaktívne zlúčeniny už za 30 minút. Ich obsah vyvrcholil po troch hodinách a bol pri tejto kombinovanej konzumácii oveľa vyšší, ako keď dobrovoľníci jedli to či ono osve. Potvrdili to aj vzorky moču.
Mnohí ľudia zdravotne prospešné účinky brokolice zoslabia tým, že ju nadmerne kuchynsky upravujú. Stačili by 2 až 4 minúty v horúcej pare, ktoré kladné účinky zachovajú. Nový výskum však ukázal, že aj pri „prevarenej“ brokolici možno prospešnosť tejto zeleniny posilniť jej skombinovaním s inou potravinou, obsahujúcou mirozinázu. Tento enzým je nevyhnutný pre tvorbu sulforafánu, zložky zeleniny, ktorá preventívne pôsobí proti vzniku rakovinového ochorenia.
Brokolicový prášok na rozdiel od čerstvých brokolicových výhonkov neobsahuje mirozinázu, avšak obsahuje látku, ktorá je chemickým predchodcom čiže prekurzorom sulforafánu. Keď sa tieto dve potraviny jedia spoločne, výhonky prepožičajú mirozinázu prášku a obe potraviny produkujú sulforafán. Výsledkom je silnejší protirakovinový účinok. Popri spomenutých koreninových prísadách tento účinok brokolice podporujú aj reďkovky, kapusta, roketa, žerucha a ružičkový kel.
„Je to ďalšia prospešná stránka zachovania a posilnenia mirozinázy v jedle. Ak je prítomná mirozináza, sulforafán sa uvolňuje v iliu, prvej časti tráviacej sústavy. Vstrebávanie tam prebieha dobre a rýchlo, práve preto sme u dobrovoľníkov pozorovali bioaktivitu už po 30 minútach,“ vysvetlila Elizabeth Jefferyová.
V skoršom výskume preukázala, že mikróby dokážu z jedla uvoľniť sulforafán aj v ďalších častiach tráviacej sústavy, no vstrebávanie je tam pomalšie. Na protirakovinový účinok podľa členiek tímu postačuje konzumácia dvoch až piatich porcií brokolice týždenne.
„Kvôli spomenutým dodatočným prínosom sa však vyplatí okoreniť si ju a nájsť spôsoby, aby sa vám brokolica javila lákavejšie, aj keď nie ste práve jej fanúšikom. Sama pridávam brokolicové výhonky do sendvičov a ako jeden z doplnkov na pizzu, len čo ju vytiahnem z trúby,“ uzavrela Jenna Cramerová.
Trojica bádateliek tieto poznatky uverejnila v časopise British Journal of Nutrition.
Viera Benčiková