Zemiakové gule so slivkami a kakaom

2116

Ako na to:

Zemiaky si uvaríme v šupke nad parou aspoň deň vopred, lepšie sa nám tak vypracuje cesto.
Ošúpané zemiaky si nastrúhame na stredne veľkom strúhadle. Necháme 10 min. odstáť v chladničke.
Na dosku si dáme hrubú múku, nastrúhané zemiaky, vajce a štipku soli. Rukami dôkladne vymiesime.
Pridávame múku podľa potreby (ak sa cesto lepí). Vypracujeme hladké, nelepiace sa cesto.
Slivku obalíme v zemiakovom ceste nasledovným spôsobom: podľa veľkosti slivky si odtrhneme cesto, z ktorého urobíme „placku“. Na tú placku dáme slivku a obalíme ju. Medzi dlaňami gúľame cesto so slivkou do tvaru guľky.
Takto si pripravíme všetky guľky. Varíme ich vo vriacej vode pokiaľ nevyplávajú na povrch vody (cca 8 min.). Občas ich premiešame, aby sa zospodu neprilepili. Keď sú uvarené, opatrne ich vyberáme so sitkom a dáme do misky.
Podávame posypané Grankom alebo kakaom (rozrobeným s práškovým cukrom) a poliate roztopeným maslom.

POČET PORCIÍ: 5 – 6
ČAS PRÍPRAVY: 120 MIN.

www.dobre-recepty.sk