Zemiakové šúľance s makom

1705

Ako na to:

Zemiaky si uvaríme v šupke nad parou aspoň deň vopred, lepšie sa nám tak vypracuje cesto.
Ošúpané zemiaky si nastrúhame na stredne veľkom strúhadle. Necháme 10 min. odstáť v chladničke.
Na dosku si dáme hrubú múku, nastrúhané zemiaky, vajce a štipku soli. Rukami dôkladne miesime. Pridávame múku podľa potreby (ak sa cesto lepí) a vypracujeme hladké, nelepiace sa cesto.
Z cesta si vyšúľame 2 – 3 valčeky. Tieto valčeky krájame na 1 cm hrubé kúsky.
Tieto kúsky cesta na doske pomocou prstov vytvarujeme do malého šúľancu (jemne tlačte na cesto a šúľajte v smere do strán – doprava, a potom doľava a takto to opakujte, kým nebude šúľanec vyšúľaný). Ak sa vám zle šúľajú, posypte si pracovnú dosku múkou.
Takto si pripravíme všetky šúľance. Varíme ich (nie všetky naraz) vo vriacej osolenej vode, pokiaľ nevyplávajú na povrch (mne to vyšlo na cca 8 min. pri množstve, ktoré je na obrázku).

Po uvarení ich vyberáme sitkom do misky a môžeme ich pokvapkať roztopeným maslom, aby sa nezlepili.
šúľance podávame s mletým makom rozrobeným s práškovým cukrom, poliate roztopeným maslom a poprášené práškovým cukrom.

POČET PORCIÍ: 5 – 6
ČAS PRÍPRAVY: 100 MIN.

www.dobre-recepty.sk