Ako na to:
Pečivo nakrájame na kocky a vložíme do misy. Potom nakrájame nadrobno cibuľu a osmažíme ju v hrnci na masle do sklovitá. K cibuli pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Primiešame nakrájané pečivo, zalejeme mliekom a rozšľahanými vajciami a necháme stáť tak dlho, kým tekutina nevsiakne do pečiva.
Nasiaknuté suroviny spracujeme na cesto a zakryté kuchynskou utierkou necháme odpočívať asi 20 minút na chladnom mieste.
Vo väčšom hrnci necháme zovrieť vodu.
Z cesta formujeme pomúčenými rukami knedle a vkladáme ich do vriacej vody. Varíme na miernom plameni asi 15 minút.Uvarené knedle vyberieme z vody dierkovanou naberačkou a necháme odkvapkať na sitku.
Žemľové knedle sa hodia ako príloha napríklad k bravčovému mäsu s omáčkou.